Voor het eerst synthetische cannabis ontdekt in Limburg: aan 38 Duitse doden gelinkt

LOMMEL / PELT - Synthetische cannabis duikt nu ook op in Limburg. “Het is een puur chemisch product dat er enkel uitziet als cannabis, maar het effect is heviger en er zijn al tientallen doden door gevallen.” Een achtkoppige bende uit Noord-Limburg moest zich vrijdag in Hasselt verantwoorden voor de aanmaak van het goedje.

Op de beklaagdenbank zaten hoofdzakelijk veertigers uit Lommel, Pelt en Peer van Turkse origine. “Dit is allesbehalve onschuldig”, sprak de procureur. “Puur chemisch en in een labo aangemaakt. Het ziet eruit als cannabis, maar heeft er niets mee te maken. Het zorgt voor psychoses, orgaanschade, hartritmestoornissen en overlijdens. In Duitsland is er het vermoeden dat men 38 overlijdens kan linken aan de drugs die door deze vereniging zijn aangemaakt.”

De aanmaakstoffen bestelde de bende volgens het openbaar ministerie in China. Zo troffen de speurders bij een huiszoeking een geel korrelig poeder aan. In een volgende fase onderging het poeder een behandeling met aceton om vervolgens op damiaankruid besprenkeld te worden. “Op die manier lijkt het op een natuurlijk product dat het dus niet is. Bovendien is elke hoeveelheid nooit dezelfde omdat de verdeling op de planten niet altijd gelijkmatig is. Het gevaar op een overdosis is groter.” Volgens de procureur ging het om gigantische hoeveelheden en startte de handel al in 2015.

9 jaar cel

De drugs verkochten de betichten via een webshop onder allerhande benamingen als Jamaica, bonsai, feel the vibe en dergelijke meer. Om te maskeren dat het over synthetische cannabis ging, kreeg het goedje het etiket van onder meer potpourri, wierrook en plantengroeimiddel opgeplakt. Het dossier kwam in 2020 in een stroomversnelling na huiszoeking bij een Lommelse verdachte in het kader van een ander onderzoek naar belaging. De politie vond er allerhande spullen en berichten in zijn gsm die wezen op de aanmaak van drugs. Speurders brachten de handel verder in beeld nadat de douane een pakket kon onderscheppen met een aanmaakproduct. Verder onderzoek leidde naar de aankoop van grote hoeveelheden aceton, onderschepte bestellingen, telefonieonderzoek en bestelbonnen voor de aankoop van aanmaakstoffen. Ook trof de politie bij diverse huiszoekingen in Noord-Limburg meer dan 10.000 zakjes met de designerdrugs aan.

Grote afwezige vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank was de vermoedelijke spilfiguur uit Lommel. Hij vertrok op Kerstmis vorig jaar naar Turkije nadat het vermoedelijk te warm werd onder zijn voeten. De man liet zich evenmin vertegenwoordigen in de rechtbank waardoor de medebeklaagden naar hem - “de parasiet” - wezen als het brein van de hele handel. Bij verstek vorderde de procureur 9 jaar cel en 16.000 euro boete tegen hem.

3,8 miljoen vermogensvoordeel

De overige verdachten riskeren straffen tussen vier en zeven jaar cel. In totaal is er de verbeurdverklaring van een vermogensvoordeel van liefst 3,8 miljoen euro gevraagd. De betichten minimaliseerden hun rol. “Ik heb enkel wat pakjes gevuld in ruil voor geld. Er was me verteld dat het om thee ging”, klonk het. “En daarvoor moest u dan handschoenen en een mondmasker dragen”, pareerde de rechter. “Had ik geweten hoe levensgevaarlijk het was, dan had ik het niet verstopt in mijn garage. Heb heel erg schaam”, verweerden enkele andere beklaagden zich. Advocaat Steve Geerdens hekelde de strafvordering van zeven jaar voor zijn cliënt. “Hij zit al tien maanden in voorhechtenis. Exuberant. Net zoals de verbeurdverklaring van 3,8 miljoen euro. Mijn cliënt is met alle medewerking gestopt toen hij vernam dat het om drugs ging.” Vonnis op 8 oktober.

Lees online

Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie